De behandeling

De behandeling die ik heb gedaan is gebasseerd op Neurophysics Therapy en is gericht op het resetten van het zenuwstelsel. Lees hier meer over deze therapie.

NeuroPhysics Therapy is ontwikkeld door Ken Ware, een (voormalig) topatleet uit Australië. De therapie begon hij 30 jaar geleden te ontwikkelen en ondertussen is dit een volledig geïntegreerd, holistisch programma geworden. Het is er op gericht alle systemen van het lichaam op een unieke manier in te schakelen, om het herstel van het eigen lichaam weer in gang te zetten. Samen met zijn vrouw Nickie runt Ken Ware een centrum voor deze behandelmethode aan de Gold Coast in Australië, zie hun site.

De therapie bestaat uit zeven programma’s en daarna heb je nog de mogelijkheid om ‘advanced programs’ te volgen. Programma 1 en 2 zijn echt de basis en hier richt je je vooral op het tot rust brengen van het zenuwstelsel en het verwijderen van de ruis in het zenuwstelsel en het optimaliseren van de communicatie. Vanaf programma 3 worden de oefeningen zwaarder en train je je zenuwstelsel om meer belasting aan te kunnen. Je traint dus géén spierkracht of cardio op zich.

De therapie is niet gericht op specifieke aandoeningen, aangezien het proces en de focus van de therapeut ligt op het behandelen van de persoon. De programma’s bestaan uit oefeningen met specifieke technieken, maar de therapie verloopt bij elk individu anders. Van te voren kan dus niet worden gezegd hoe lang je bezig bent met de verschillende programma’s. Maar uit de ervaringen van de mensen met ME is wel gebleken dat zij wel zeker een jaar nodig hebben van intensief en structureel trainen. Meer informatie over Neurophysics vind je op website, vimeo Ken Ware NeuroPhysics en Facebook

Therapie in Norwich

Na strubbelingen begin 2022 maakt de trainer in Norwich helaas geen onderdeel meer uit van het bedrijf Neurophysics Therapy. Toch heb ik besloten de therapie bij hem te doen, simpelweg omdat er goede resultaten zijn en ik geen mogelijkheid zie naar Australië te gaan. Op David Howard’s website kun je meer info vinden.

Ondertussen zijn er al meerdere ME-patiënten naar Norwich gegaan om deze therapie te doen. Zij blijven meestal twee tot vier weken daar en trainen daarna thuis met online begeleiding wanneer nodig. Bij de eerste fase van zijn programma is intensieve 1 op 1 begeleiding cruciaal. Hoe lang deze fase duurt is niet vooraf te zeggen, omdat elk lichaam anders reageert. Vaak hebben ME-patiënten ook obstakels ervaren in deze fase, doordat oude blessuren of probleemgebieden het proces belemmerden. Dan kost het meer tijd. Bij latere fases wordt de belasting op het zenuwstelsel verder opgebouwd. Het is wel wenselijk om ook hier nog de trainer bij te hebben voor intensieve 1 op 1 begeleiding. Vervolgens ga je thuis, het liefst bij een sportschool met apparaten, verder met het trainingsprogramma en heb je wanneer nodig online ondersteuning van de trainer. In een aantal gevallen is het nodig om weer een keer terug te gaan voor 1 op 1 begeleiding.

Opmerkelijk is de ervaring van Marly die door NPT in Australië ondertussen helemaal is hersteld van ME. Zij heeft een interview gegeven die voor mij de doorslag gaf, bekijk de video hier.

“Belangrijke aandachtspunten om te weten of de oefening niet te zwaar is, zijn lichamelijke reacties van ‘stress’, zoals zweten, warm krijgen, rood hoofd, hijgen, gezicht aanspannen, kreunen, etc. Eigenlijk de dingen die je bij iedereen in de sportschool ziet…”

2018, Marly Reijnders

Kosten therapie

De NPT therapie leek voor mij niet haalbaar, omdat de therapie zelf al duur is en je dan ook nog weken in Australië moet verblijven. Nu er een trainer in Engeland is zijn de kosten beter te overzien. Zoals in de beschrijving van de therapie blijkt dat je van te voren niet weet hoe lang de programma’s duren. Met de trainer maak je een inschatting op basis van de ernst van de klachten en ik heb gelukkig medepatiënten die me voor zijn gegaan, waardoor ik een beetje een idee heb. Neem contact op met Neurophysics Australië of met David Howard voor actuele prijzen.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van hoe het me vergaat wanneer ik de therapie ga doen? Schrijf je dan in met je emailadres, dan krijg je de updates in je mailbox!